Nyligen presenterades Peter Fredriksson som ny generaldirektör för Skolverket. Men vem är han? Det visar sig att han har en bakgrund som lärare. ”Mig veterligen är det första gången Skolverket leds av en lärare”, sa utbildningsministern stolt. Snart framkom det att han inte är vilken lärare som helst utan Håkan Hellströms gamla svensklärare. Och någonstans mellan faktumet att det skulle vara en merit att ha utbildat en blivande kändis och Håkans genuina hyllningar av Peter Fredrikssons insats för hans skolgång så framkommer något intressant. Vad lämnar vi egentligen våra elever med för berättelser om skolgången efter att vår tid tillsammans är slut? Och vad säger de om oss som lärare? Vad säger de om vad eleverna har lärt sig av sin skolgång? Och går det på något sätt att som lärare ha en medveten strategi för att forma sina elevers berättelser av sin skolgång?

Skolan på bilden är Kaxåsskola i Offerdal.

Foto: Public domain.
Musik: Svante Berg. Licensierad under CC BY-SA 3.0.
Medverkande:Maja Lundh, Karin Berg och Jacob Möllstam.

Läs mer:
SVT: Peter Fredriksson tar över Skolverket
För det vidare: Hyllad som en förebild av Håkan Hellström – Nu tar han över Skolverket
LT: Toppchef i Södertälje får jobbet som generaldirektör för Skolverket

Comments are closed.

Skolsverige © 2017