För några veckor sedan presenterade Skolkommissionen sitt slut betänkande med flera hundra sidor av förslag för hur svensk skola kan utvecklas. I det här avsnittet plockar vi upp och djupdyker i ett specifikt område: Förslaget till professionsprogram för lärarkåren. Enkelt förklarat är det ett förslag på hur lärare ska fortsätta utvecklas under hela yrkeslivet. På ett sätt saknas de möjligheterna för lärare idag på stor skala. Samtidigt ställs det egentligen inga krav på lärare att fortsätta utvecklas, vilket så klart är andra sidan av det myntet. I debatten om skolkommissionens förslag har kritiska röster höjts som hänvisar till förstelärarreformen och faran med att göra om samma misstag. Så frågan är: Vad som är annorlunda den här gången? Hur kan läraryrket få en systematisk professionsutveckling som omfattar alla?

Snart firar vi 100 avsnitt av den här podden och det firar vi genom att arrangera ett Edcamp i Göteborg: Boka in 1a juni i din kalender och läs mer här. Mer information kommer när det närmar sig.

Skolan på bilden är Torpaskolan i Göteborg.

Foto: Jacob Möllstam . Licensierad under CC BY-SA 3.0.
Musik: Svante Berg. Licensierad under CC BY-SA 3.0.
Medverkande:Maja Lundh, Karin Berg och Jacob Möllstam.

 

Läs mer:
Länk till Edcamp
Lärarnas tidning: ”Ny karriärreform ska lyfta lärarna”
Lärarnas tidning: ”Inga lärarna söker de högsta nivåerna”
Lärarnas tidning: ”Bra – Om det inte blir som med förstelärarna”

Comments are closed.

Skolsverige © 2017