”Ja, men det är ju den tiden på året” hörs det lite då och då i klassrum, personalrum, hallar och på gårdar runt om i det pedagogiska Sverige. Det finns en tyst kunskap bland lärare som dels är svår att uttrycka och som alldeles säkert skiljer sig åt från region till region och skolform till skolform. Ett exempel är att elever tappar orken veckorna innan höstlovet. Ett annat är att elever i slutet på år tre i gymnasiet tacklar av och sedan går det inte att motivera dem något mer. Hur mycket av den tysta kunskapen är sanning och hur mycket är normer och kulturer som återskapas av att alla inblandade parter förväntar sig att det ska bli så? Veckans avsnitt är inspelat i tisdags, innan hela världen tappade hakan. Det kanske lyser igenom lite. Se det som en påminnelse om hur världen var innan ”Han-som-inte-får-nämnas-vid-namn” kom till makten. 

Skolan på bilden är Övernässkola i Mariehamn, Åland. (Vi vet! Det är inte formellt en del av Skolsverige.)
Foto:Sniper Zeta. Licensierad under CC BY-SA 3.0.
Musik: Svante Berg. Licensierad under CC BY-SA 3.0.
Medverkande: Karin Berg och Jacob Möllstam

Shownotes:

 

Comments are closed.

Skolsverige © 2017